Wat alsje leerlingen nog meer zouden bewegen tijdens de schooluren?

Schoolsportdagen, bewegingsvriendelijke start- of kennismakingsdagen, extra bewegingslessen, excursies of teambuildings, … het zijn één voor één kansen om je leerlingen nóg meer in beweging te zetten. Maar ook om hen zaken te laten beleven die ze nog nooit meegemaakt hebben — én hen te inspireren en enthousiasmeren om in hun vrije tijd in beweging te komen, actie te ondernemen en activiteiten uit te proberen.

Deze extra beweegkansen tijdens de lesuren zullen leerlingen prikkelen tot een actieve(re) leefstijl, maar kunnen ook een groepsgevoel doen ontstaan: zowel tussen de leerlingen onderling als tussen leerlingen en leerkrachten. En dat zal voelbaar zijn aan de sfeer in de klas!

Wij zetten je alvast op weg

Ongekend beweegaanbod

Wil je je leerlingen laten kennismaken met een misschien nog ongekend beweegaanbod, nieuwe uitdagingen, organisaties of clubs?

Laat je inspireren door de materialen in een uitleendienst, boek een sportdag of kijk in de MOEV-inspiratieboxen.

Neem zeker eens een kijkje op het luik voor jongeren op SWEEP​.be. Ze kunnen er inspiratie opdoen voor leuke activiteiten en nieuwe ervaringen. Het is goed mogelijk dat je zelf niet het volledige aanbod voor jongeren kent — en wie weet haal je er wel inspiratie uit.

Samenwerkingen

Bekijk of een samenwerking met andere scholen (leerkrachtenteams, directie, ouders en leerlingen), de gemeente, het lokaal bestuur, clubs, federaties of andere organisaties mogelijk is. De gemeente/​stad kan bijvoorbeeld een sportdag organiseren voor alle secundaire scholen waarop leerlingen in contact komen met nieuwe sporten/​sportclubs. Dit kan op termijn leiden tot ledenwerving voor de clubs en sportbeoefening voor je leerlingen.

Meer beweging in je lessen integreren?

Check de bewegingsquiz. Verlaat de muren van je klaslokaal of sporthal en trek erop uit met je leerlingen. Doe-opdrachten, meerkeuzevragen én een gezonde portie beweging? Je vindt het er allemaal in terug. Ontdek deze gratis tool met specifiek per graad uitgewerkte vragen. Aan jou de keuze om op stap te gaan met pen en papier of om te zoeken naar de QR-codes.

Met de gratis app Actionbound organiseer je digitale zoektochten, zowel indoor als outdoor. De leerlingen scannen een QR-code en navigeren zich een weg naar vragen/​quizzen, informatie/​weetjes… Voor scholen bestaat ook de mogelijkheid om een jaarabonnement en een voordeelpakket voor leerkrachten aan te kopen waarmee je samen met diverse klassen aan de slag kan.

Meer inspiratie om beweging in te zetten in je les en om het leerproces te bevorderen, vind je hier.

Beweging tijdens de les 3

Inspiratie uit de praktijk

  • De Sint-Elisabeth campus Peer-Wijchmaal organiseert een heuse Fun-athlon, waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met allerlei sporten en een basiscursus EHBO krijgen. 
  • De Athena campus Pottelberg (Kortrijk) huurt voor de lessen L.O roei-ergometers bij de Vlaamse Roeiliga. Een echte voltreffer want door het grote succes huren ze deze toestellen nu jaarlijks opnieuw voor de lessen L.O.. ()

Wat als

je je liet (ver)leiden door SWEEP

Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-INSPIRATIEBUNDELS nemen je nog meer mee in ons verhaal en helpen je met extra veel praktische tips en concrete voorbeelden je doel te bereiken.

Wil je je leerlingen op een creatieve manier extra beweegkansen aanbieden? Laat je dan prikkelen door de INSPIRATIEBUNDELWat als… je leerlingen nog meer zouden bewegen tijdens de schooluren?’ om dit thema nog meer uit te werken en het verschil te maken.

Laat je inspireren, maar… zelf creatief zijn mag, Nee, moét! Pas de acties aan op maat van jouw klas, situatie en vakgebied en voeg je eigen ideeën toe om SWEEP helemaal van en voor jou te maken.

Download nu deze gratis INSPIRATIEBUNDEL!

Jij kiest zelf hoe, waar en wanneer je deze inspiratiebundel gebruikt.


Heb je zelf goede ideeën? Deel ze met je collega’s én voeg ze toe aan KlasCement. Vermeld hierbij zeker SWEEP’ in de beschrijving, dan vinden andere leerkrachten jouw idee snel terug. 

Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?

Lees het hier!