Informatica, aardrijkskunde, praktijk bouw of Frans met nét dat tikkeltje meer? Het is mogelijk — en zeker niet alleen voor de die-hards. Denk bijvoorbeeld aan een Franse luistervaardigheidsoefening over de impact van elektrische voertuigen op het milieu en op ons aantal uren zitten per dag. Of een klasgesprek in de les aardrijkskunde over de link tussen de inrichting van onze publieke ruimte en bewegingskansen in de schoolbuurt of in je gemeente.
Door in je eigen theorie- of praktijklessen ‘beweging’ én ‘minder lang stilzitten’ (of: ‘sedentair gedrag’) als leerthema’s te verwerken, prikkel je je leerlingen om vanuit verschillende invalshoeken na te denken over een gezonde, actieve leefstijl. Zo werk je zowel aan vakoverschrijdende als vakgebonden eindtermen.
Wij zetten je op weg
De bewegingsdriehoek
De bewegingsdriehoek is een betrouwbaar kompas dat helder weergeeft hoe een gezonde en actieve leefstijl er juist uitziet. Ontdek de materialen van de bewegingsdriehoek en check de e‑learning om zelf je kennis over de uitgangspunten en de bijhorende acht ‘Gezond Leven’ tips te testen. De bewegingsdriehoek is gebaseerd op focusgroepen met leerlingen, de laatste wetenschappelijke inzichten en overleg met experts.
De inspiratiebundel ‘I <3 to move it’ rond de bewegingsdriehoek en de inspiratiebundel ‘Beweegvriendelijke school’ over de invloed van de omgeving op het beweeggedrag van jongeren geven je alle nodige informatie, concrete tips en werkvormen om op een hedendaagse manier rond deze topics aan de slag te gaan.
Leerlijn ‘Bewegen en minder lang stilzitten’
Laat je inspireren door de leerlijn ‘Bewegen en minder lang stilzitten’ voor zeven boeiende educatieve thema’s en leerdoelen in de verschillende graden. Ontdek hierbij kwalitatieve, kant-en-klare lesmaterialen met gekoppelde eindtermen, achtergrondinformatie, YouTube filmpjes, apps, spelletjes en zowel klassikale als individuele verwerkingsopdrachten.
Gebruik de handige online tool om te filteren op graad en leerthema. Of de interactieve PDF-versie om een aantrekkelijk overzicht te hebben van alle thema’s en leerdoelen in de verschillende graden!
Voor nog meer inspiratie kan je terecht op KlasCement. Op dit platform delen leraren gratis lesmateriaal en ‑inspiratie voor alle leeftijden en vakken.
Verdeel je graag het werk?
Goed idee, zo behaal je de grootste leereffecten. Stem dan zeker af met de leerinhoud, over leerjaren en vakken heen, van andere leerkrachten.
Zet je acties extra kracht bij door je leerlingen te betrekken. Bekijk samen met hen op welke manier ze meer te weten willen komen over ‘minder lang stilzitten’ en ‘bewegen’. Laat hen meedenken, meebeslissen en meedoen.
Tip: Gebruik het kant-en-klare participatiemodel van de Vlaamse Scholierenkoepel.
Voorbeeld: de ‘chocotoffe stemming’: Je hangt een vraag op, bijvoorbeeld ‘Waarrond wil je werken?’. Daaronder staan drie stembussen, met drie thema’s van de leerlijn (bv. duurzaamheidsvraagstukken die betrekking hebben op bewegen en het milieu, beweegtrends doorheen de geschiedenis, technologie die beweging en minder zitten ondersteunt). Leerlingen krijgen een snoepje en steken het papiertje ervan in de doos van hun voorkeur.
En belangrijk: practice what you preach! Laat de les op een actieve manier doorgaan, binnen én buiten.
Wat als
je je liet (ver)leiden door SWEEP?
Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-BOXEN nemen je mee in ons verhaal en helpen je je doel te bereiken.
De BOX‘Wat als…. leren over bewegen chemisch was?’ daagt je uit om ‘beweging’ en ‘minder lang stilzitten’ op een eenvoudige, toffe manier in jouw eigen lessen te verwerken. Het gadget zorgt voor een verrassingseffect.
Maar… zelf creatief zijn mag. Nee, moét! Want onze actieboxen bevatten geen kant-en-klare materialen. Ze geven leerkrachten enkel inspiratie om hun gekozen thema zelf verder uit te werken en aan de slag te gaan met de informatie op onze website.
Vraag hier je gratis BOX aan!
Jammer, te laat.… Deze box is al uitverkocht. Klaar om iets helemaal nieuw te ontdekken? Hou dan zeker deze pagina in de gaten!
Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?
Lees het hier!Wat alsJE NOG MEER SWEEP IN JE LES OF SCHOOL KON KRIJGEN?
Neem dan zeker een kijkje bij een van onze andere thema’s: